Pozitív vagy negatív? Ez itt a kérdés!

Utolsó kommentek:

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2015.10.07. 21:18:36

Épp ma néztem egy üresen elhaladó autószállító vonatot,kb. 25 üres teherkocsit húzott a mozdony,és el nem tudtam képzelni, hogyan kerülnek majd rá fel az autók...az utolsóra felgördül az autó és végiggurul az első elejébe? Megnéznék egy ilyet.

Bejegyzés: Gyerekszemmel :)

kicsinap 2015.09.21. 12:37:23

Nekem most nincs ovisom, és a 2,5 évesem is szobatiszta már, de éppen a napokban beszélgettem az egyik óvó nénivel, és azt mondta, hogy van olyan ovisuk, aki nem szobatiszta. Hogy most nem írhatják elő. Hogy hogyan oldják meg, azt nem tudom. (Arra az ovira gondolva, ahová az enyémek jártak, se pelenkázó, se zuhanyzó, se olyan hely, ahová a pelenka beférne (nincs szekrényük). A törvényben egészen biztosan nincsen benne, hogy szobatisztának kellene lennie a gyereknek.

A kakival nálunk is "gondok" voltak amúgy, de azt jobbára úgyis haza hordják, ha csak az a gond, akkor nem aggódnék. A pisit kiereszteni is fél? (Mert ilyenről még nem is hallottam.)

De ilyen esetben amúgy lehet kérni, hogy bölcsis legyen, azt hiszem, orvosi papírral, hogy nem szobatiszta (?). Ebben nem vagyok egészen biztos, de régebben így volt.

Bejegyzés: Kötelező ovi vs. szobatisztaság

kishangleany · http://kishangleany.blog.hu/ 2015.09.20. 22:06:39

@Stizsu: mindezen már túl vagyunk, sőt sokkal többön is, trükkök és cselek hadát vetettem be már, de nem ezen múlik, a helyzet nálunk egy kicsivel bonyolultabb...
Robi tudna szobatiszta lenni, tudja, hogy mikor kell pisilnie, kakilnia, vissza tudja tartani, szól is hogy épp mire készül, elvonul, de szó szerint fél a végterméktől. Nem csak kicsit, hanem iszonytató parával, már a gondolata is elborzasztja, hogy a kakit akár véletlenül is megláthatja. Ilyenkor mint akit épp kínoznak a legkegyetlenebb módon, úgy reagál, annyira sír, megnyugtathatatlanul. Az hogy levegyem róla a pelust csak úgy, szóba nem jöhet, tiltakozik, és ugyanúgy pánikol, ahogy fent írtam. Értelemszerűen ugyanez a bili és a wc szóba kerülésekor, erőszakkal meg nem fogom rányomni egyikre se, mert többet ártok vele.
Ő szerintem egyszerűen lelkiekben nem áll készen a szobatisztaságra, fizikailag igen. Én inkább adok neki időt még, mintsem hogy hosszútávú problémát generáljak a siettetéssel. De ezzel nincs is gond, emiatt nem igazán aggódom.
A posztban is az ovi vonatkozása volt a fő vonal, de én még az ovi kedvéért sem fogom erőltetni a szobatisztaságot.

Bejegyzés: Kötelező ovi vs. szobatisztaság

Stizsu 2015.09.18. 18:25:38

Nem nagyon tudok jobbat mondani, mint azt, hogy vedd le rola a pelust es ha kell 100x kerdezz ra naponta, hogy pipi vagy kaka... plusz ha azt is mondja nem, akkor is ultesd ra a wc-re es ha ott pisil vagy kakil, akkor nagyon meg kell dicserni, hogy o milyen nagyfiu.
En 18 honaposan kezdtem el Luis-t raszoktatni. Bilit nem vettem, csak a wc-re szukitot, ami neki tetszett, plusz fellepo. Persze volt baleset, de hihetetlen gyorsan szobatiszta lett. Ket evesen mar nem kellett pelus soha. Ugyanezt csinaltuk a sogoromek kislanyaval es o is hamar pisilt, kakilt magatol, sot sokszor mondta kell, csak mert annyira tetszett neki, hogy mint a nagyok wc-zhet. Szoval hajra hajra!

Bejegyzés: Kötelező ovi vs. szobatisztaság

farfadet 2015.09.08. 11:54:32

Most csak azért írok, mert nagyon dühös vagyok, mert olyan kolléga oktatott ki erről, aki gyakorlatilag csak desigualban jár, két autót tart fent, külföldre járkál nyaralni évente többször, "ezek" meg biztos nem menekültek! Kívánom neki, hogy sose tudja meg, milyen érzés menekülni.
Köszönöm, hogy helyettem is leírtad.

Bejegyzés: Meneküljetek... szerintem...

kishangleany · http://kishangleany.blog.hu/ 2015.05.29. 20:29:08

@Stizsu: nem azt mondom, hogy kárt okoz, vagyis nem úgy értem, hogy ettől lelki sérült lesz, hanem azt gondolom, hogy csak ront a helyzeten egy-egy ilyen mondat. Abban nem hiszek, hogy ilyenkor nem hall, legalábbis Robinál ez tuti nem így van. Most is láttam rajta, hogy nem csak, hogy meghallotta, amivel mások ijesztgették tulajdonképp, hanem még jobban meg is rémült tőle. Merthogy addigra már nem a "sima" hiszti program volt soron, hanem valóban problémának érezte a heves érzelmeit, amit ő még nem tud kontrollálni. És ez nem is elvárható még tőle. így aztán adott szituban igenis rosszat tesz(tehet), ha idegenek be(le)szólnak.

Bejegyzés: Hiszti-tapasztalatok

Stizsu 2015.05.29. 13:45:26

A kisebbik fiu, akivel hat honapos kora ota vagyok, soha eleteben nem vagott le hisztit. O amugy is olyan nagyon mindenkivel baratkozos stb... A nagyobbik akkor volt 2 eves, na, o viszont rendszeresen vagott le hisztiket eleinte es en bevallom a hajam teptem ilyenkor. Mert bar probaltam nyugodtan es eszervekkel elmagyarazni, hogy most miert kell eppen menni, vagy elpakolni, vagy barmi, hiaba... a gyerek rendszerint ilyenkor se kep se hang, el a sajat hisztijenek vilagaban. Hall O, de szelektiven... amig egyszercsak elo nem jott belolem az a tipikus, hogy jo, rendben, akkor hisztizz es en hagytam hagy uvoltson, visitson, bogjon (otthon esett meg) ilyenkor erdekes modon a visitast elvagtak es csak szolongatott, majd elmagyaraztam neki, nyugodtan, hogy mi miert van ugy, ahogy eppen. De volt olyan, hogy mondtam oke, bogni en is tudok... az persze mar nem tetszett, es igy ert veget nagyon rovid idon belul a hisztizes. O csak a sajat akaratat akarja ervenyesiteni igy vagy ugy. Beleszolni senkinek sincsen joga, hogyan intezed el a hisztiket. Jobb, ha csendben marad. De te se hergeld tul magad, mert mindig van es lesz is ilyen, attol fuggetlenul, hogy van - e gyereke. Es attol se felj, hogy Robinak ezek az emberek kart okoznak. O egy hangot hall, azt is szelektiven hiszti kozben, az pedig a tied, hiszen te vagy az anyja.

Bejegyzés: Hiszti-tapasztalatok

kicsinap 2015.05.09. 08:48:42

@kishangleany: Igen, köv. szeptembertől ovi. De hidd el, nekem volt bölcsis gyerekem, és a bölcsi sokkal "emberibb". Az én gyerekem is szeptembertől bölcsis lesz, és majd tavasszal tölti a hármat, így köv. szeptembertől megy oviba. Ez nem szokott gond lenni. Jobb a kaja is, a bölcsiknek rendszerint saját konyhájuk van, sokkal több gyümölcsöt, zöldséget kapnak, többet vannak a levegőn, sokkal több a segítség az étkezésben, az öltözésben, mindenben, és sokkal kevesebb a gyerek is. Szerintem kezdeni sokkal jobb, mint az ovi.

Nem tudom kivel beszéltél, ha a vezető óvó nő volt ilyen merev, akkor érdemes esetleg a csoportban lévő óvó nénivel beszélni, hátha ő engedékenyebb.

Bejegyzés: Ovi-para

kishangleany · http://kishangleany.blog.hu/ 2015.05.09. 00:00:20

@kicsinap: Az a baj, hogy ez egy baromi nagy óvoda. Asszem 10 csoport van, ez legalább 250 gyereket jelent. Abszolút nem vevőek az egyedi igényekre. Azt megértem, hogy nincs kapacitás, de sajnos nekem ez az intézményesített közöny, illetve a minél korábban próbáljuk sablonosítani a gyerekeket hozzáállás baromira nem tetszik :(
A bölcsit első körben azért vetettük el, mert úgy tudom, hogy szeptembertől úgyis kötelező lesz Robinak az ovi, azt meg nem akarom, hogy rövid időn belül 2 helyre kelljen beszoknia. De ezt még lehet, hogy felülbíráljuk.

Bejegyzés: Ovi-para

kicsinap 2015.05.08. 21:16:15

Ami még eszembe jutott. Bölcsi? A bölcsikben folyamatos a jelentkezés, be lehetne íratni szeptembertől, és akkor év végéig maradhatna. A bölcsikben 2 hetes beszoktatás van, sokkal gyerekbarátibb helyek, kevesebb gyerekkel, több dédelgetéssel.

Bejegyzés: Ovi-para

kicsinap 2015.05.08. 21:12:38

Na, nem decemberben kezdett, hanem januárban.

Bejegyzés: Ovi-para

kicsinap 2015.05.08. 21:12:05

Nálunk egy óvó néni se dohányzik.
Tudod, beszéltük, hogy a gyerekeink egy napon születtek. Az én lányom is decemberben kezdett anno, csak én akkor itthon voltam az 1 éves tesójával és félidős terhes voltam a másik tesóval. Így a férjem szoktatta, aki nem tudott sok napot kivenni. Úgy nézett ki a dolog, hogy első nap ott volt vele, délelőtt. Nekünk nagyon jól jött ki a lépés, mert a sulikban még szünet volt, így sok kisgyerek még nem volt az oviban. Második nap pedig már ott hagyta. Persze sírt, de az óvó néni elővett egy könyvet és 60 oldalt olvasott neki, mire el is felejtette, hogy neki most sírnia kellene. A harmadik napon pedig már nem sírt egy kicsit sem. A következő héten volt még kis sírás, mert két csoport van az oviban, és reggelente amíg nincs még sok gyerek és összes óvó néni, addig egyik héten az egyik csoportban vannak összevonva, a másik héten a másikban. És a következő héten a másik csoportban kezdtek, ami ismeretlen volt neki megint. De ezen is átlendültünk. Összességében könnyen és hamar beszokott, annak ellenére, hogy nem járt bölcsibe, és gyerekközösségbe se jártunk.
Abba se egyeznek bele, hogy járjatok ismerkedni egy kicsit? Nekem kifejezetten mondták, hogy decemberben nyugodtan menjünk el a télapós, karácsonyos, játszóházas alkalmakra. Mi nem tudtunk, mert nekem nehéz terhességem volt és feküdnöm kellett.
Az én gyerekeim mondjuk annak az évnek a végéig csak délelőtt járt oviba, így az alvásszoktatás nem volt gond. Ahogy én látom az ovikban már nincs hosszas szoktatás, max. 2-3 nap, és ennyi. Azt nem értem, hogy mi az, hogy összeszokott csoport, én pont a napokban beszéltem az óvó nénivel, mondta, hogy szeptemberben csak 14-en kezdenek, a többi gyerek később tölti be a hármat, és ezért később fog kezdeni. Én ragaszkodnék némi ismerkedéshez, és legalább egy anyás naphoz (akár csak úgy, hogy pár óra de akkor teljesen ott vagy vele).

Bejegyzés: Ovi-para

kicsinap 2015.03.19. 14:02:48

Ugyan nem házi termesztés, de az Aldiban 500 Ft kilója. Legalábbis egy hete ott vettem ennyiért. Amúgy mi is imádjuk.

Bejegyzés: Édesburgonya

kishangleany · http://kishangleany.blog.hu/ 2015.03.15. 14:39:09

@paha: Egyáltalán nem bánom, hogy hosszú voltál, sőt örülök, hogy leírtad a tapasztalatodat. Nyilván a Te tanárodhoz a kézi állt közel, ehhez értett, ezt támogatta, de legalább megtette, és azt is lelkiismeretesen. Mások még erre sem képesek, és ez bosszantó.

Bejegyzés: Miért

kishangleany · http://kishangleany.blog.hu/ 2015.03.15. 14:32:45

@Antibaby: örülök, ha örülsz ;) egyébként tényleg nem teljesen újdonság ez nálunk, csak kibővítjük a termesztendő növények körét. Mármint a teraszon. Mert anyósoméknál a kertben már eddig is megvoltak ezek a dolgok :)

Bejegyzés: Legújabb közös projektünk...

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2015.03.11. 13:51:34

Fura, hogy Tinikert... és közben rajta van egy kb. 4 éves kislány. :)

Bejegyzés: Legújabb közös projektünk...

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2015.03.11. 13:50:44

Elmondhatatlanul örülök ennek a hírnek! :)))

Bejegyzés: Legújabb közös projektünk...

Antibaby · http://antibaby.blog.hu 2015.03.10. 23:01:13

Velem is a testnevelés tanárok utáltatták meg a sportolást, és én még ebből nem jöttem ki. Mondjuk velem leginkább a labdajátékokat utáltatták meg, szadista, 30 kilós kislányokon hatalmaskodó barom tanárok.
Volt ugyan azóta egy-egy időszak, amikor sokat bringáztam, vagy egy olyan is, amikor heti 4x jártam kondizni és kigyúrtam magam, de aztán mindig elmúlik és nincs kedvem az újrakezdéshez. Szeirntem azért létezik olyan is, hgoy valaki eleve nem szereti azt a sportban, amit mások igen, ami másoknak jól eső érzés, az neki nem.
Te jó ég, most ide egy Való Világ jelenet jutott eszembe. Hess, hess! :)

Bejegyzés: Miért

paha · http://paha.blogspot.com/ 2015.02.25. 23:27:56

Nálunk annak idején a gimnázium 1. osztályában kb. a 2. vagy a 3. testnevelés órán az iskola röplabdacsapatának edzője (szintén testnevelés tanár, Skripeczky Bertalan tanár úr) összeszedte azokat a gyerekeket, akikben egy szikrányi lehetőséget is látott, hogy röplabdázó lehet belőlük és nekiállTUNK játszani. Sokaknak nem tetszett, sokak lemorzsolódtak, de nekünk abban a szerencsében volt részünk, hogy a négy év testnevelés órái röplabda edzések lettek és mi lettünk Budapest egyik legjobb középiskolás csapata. Sőt, bármennyire hihetetlen a Vasas SC csapatában is többen megfordultunk. Nekem sajnos a gimnázium vége a rövid pályafutásom végét is jelentette, de többen maradtak a gimis csapatból, akik még most is aktívan űzik a sportágat.

Biztos vagyok benne, hogy ha megmaradtunk volna az általad is említett kötélmászás-cooper futás (sosem felejtem el, a kötelező cooper futásoknál az edzőnk mindig azt mondta: ne törjük magunkat, nehogy megsérüljünk... :D)-svédszekrény kombónál, akkor a sport szeretetén kívül kimaradtak volna olyan dolgok is az életünkből, mint az edzések előtti, alatti, utáni mókázások, a vidéki mérkőzések kalandjai, a gimiben lejátszott hazai mérkőzések hangulata, amikor még az irodalomtanárunk (akinek az óráiról "edzés" ürügyén lógtunk) is a lelátón szurkolt, az idengenbeli meccsek felejthetetlen élményei, mikor a legkedvesebb osztálytársnőink eljöttek szurkolni, stb. stb. Reggelig folytathatnám...

Bocs, hogy hosszú voltam.

Bejegyzés: Miért

Stizsu 2015.02.03. 13:46:57

Egyem a szivet, nagyon cuki lehet. Minden napod egy igazi csoda vele!

Bejegyzés: Ámulat :)