Pozitív vagy negatív? Ez itt a kérdés!

2015\03\15

Édesburgonya

Én személy szerint imádom! Viszont sajnos nagyon drága. Nem azt mondom, hogy nem engedhetjük meg magunknak, de azért túlzásnak érzem, hogy a közeli zöldségesnél 1000 Ft-ot fizessek darabjáért. Értem én, hogy szép és finom, meg nagy, ráadásul bio is, de akkor is sok, na.

Lényeg a lényeg, hogy alaposabban utánajárva a dolognak, és kapcsolódva egy korábbi bejegyzéshez is, most úgy gondoltam, hogy kipróbáljuk a házi termesztést. Izgalmas dolognak ígérkezik, és az is lehet, hogy nem járunk sikerrel, de kalandnak felfogva biztosan jó móka lesz :)

Egy hozzáértő termesztő intelmei így szólnak, kb ez alapján indulunk neki mi is:

"Legkorábban január végén vegyen egy ép egészséges példányt akárhol és a lakás legmelegebb napos ablakában, és a páratartás miatt csukható átlátszó dobozban, nyirkos tőzegben kell hajtatni. Vagy vízben, hogy a felső kétharmada kint legyen. Kb 3 hét után jelennek meg a kis rügyekből a hajtások, amiket 4-5 cm nagyság után akár vizespohárban tovább kell előgyökereztetni, majd kis cserepekben, meleg helyen továbbnevelni, miközben az eredeti gumó további hajtásokat hoz. Ha jól csinálja, május végére lesz 20-30 kis palánta, amikből az erősebbekből szintén levághat vízben gyökereztetésre. Túl korán nem érdemes kiültetni a szabadba, mert hideg talajban úgyse megy semmire. Legkésőbb július közepéig érdemes szaporítani, és kiültetni, mert a későbbi már csak nagyon apró termést hozna, vagy semmit. Egy gumóból nekem sikerült a fagyok előtt kiásni majdnem 30 kilót."

További fontos instrukciók a sarkalatos pontokról ITT és ITT.

Illetve képekkel illusztrált palántanevelés házilag ITT.

link újdonság kertészkedés mosolygunk DIY

2015\03\10

Ójeee :)

A legjobb motiváció a folytatásra, és a legszuperebb visszaigazolás az elért eredményről, hogy a drága férjem este a Robival való birkózás és közös csiki-party közben elismerően jegyzi meg, hogy micsoda hasizmom van, reggel pedig öltözés közben döbbent arccal közli, hogy de hiszen laposabb is lett az a has, és két oldalt már látszik kicsit az a függőleges csík is, ami majd még tovább szálkásítható... :)

rólam mosolygunk Sziszamisza

süti beállítások módosítása